Har gått samme rode i 41 år

Helge Klingberg fra Stokke takker gjerne ja til en kopp kaffe. Men først etter at han er ferdig med søndagsturen for TV-aksjonen.

- Jeg går med glede, det er svært enkelt og noe alle burde være med på, sier han om det å være bøssebærer. Christina Moen i Vestfold Røde Kors slår av en prat med Klingberg på den røde benken under TV-aksjonens arrangement i Tønsberg.

Hva fikk deg til å bli bøssebærer?

-Jeg kjente de ansvarlige for gjennomføringen av TV-aksjonen den gang tilbake i 1974 og de spurte om jeg kunne tenke meg å gjøre en innsats. Det takket jeg selvfølgelig ja til og siden har jeg fortsatt som bøssebærer, forteller Klingberg.

Husker du tilbake til første gang du gikk med bøsse, hvordan var det?

-Ja da jeg gikk med bøsse i 1974 hadde jeg en annen rode enn hva jeg har i dag. Dagens rode fikk jeg i 1975 og den har jeg gått siden. Jeg må få nevne at jeg deler roden med min kone, vi starter i hver vår ende og møtes når vi er ferdig. Det jeg var mest overrasket over i 1974 var at vi skulle bruke plomberte bøsser. Det var skikkelig sikkerhetstiltak var tanken den gangen.

Har du en historie fra dine mange turer?

-Jeg har hatt samme rode i 41 år og det er i området hvor jeg bor, noe som betyr at jeg kjenner området godt. Mange givere ber meg inn på kaffe og kaker, men det har jeg selvfølgelig ikke tid til mens jeg går med bøsse. Som regel går jeg runden min og leverer bøssa og så går jeg tilbake til de som ønsket å be meg inn. Mange av de eldre i nabolaget setter pris på besøket og for meg er det veldig hyggelig å bli invitert inn, men det kan selvfølgelig bli sent på kvelden før jeg er ferdig.

Kan du se noen endring i forhold til folkeholdningen til det å gi til TV-aksjonen?

-I dag er det stor mangel på kontanter, men givergleden opplever jeg som like stor og kanskje enda større enn i 1974. Men jeg opplever at vi må lære opp våre nye landsmenn i hva TV-aksjonen er slik at også de tar en naturlig del av verdens største dugnad.

Hvorfor skal vi bli bøssebærere?

-Det er så hyggelig å gå årets viktigste søndagstur for TV-aksjonen og samtidig kjenne på at en gjør noe godt. Jeg går med glede, det er svært enkelt og noe alle burde være med på.

Hvordan opplever du det arbeidet som Røde Kors gjør ute og hjemme?

-Røde Kors gjør så mye bra både nasjonalt og internasjonalt at jeg er svært imponert. Jeg har stor respekt for alle i Røde Kors og det arbeidet dere legger ned for de som trenger hjelp.

Publisert 30.09.16 av Blimed2016