Vil løfte fram de fine folka

-Vi gleder oss! Det blir en ære å løfte fram de frivillige i Røde Kors og vise hva denne organisasjonen får til.

- Vi gleder oss! Det blir en ære å løfte fram de frivillige i Røde Kors og vise hva denne organisasjonen får til i Norge og ute i verden. Helene Sandvig og Misgina Ghebremeskel skal lede den åttetimers lange TV-sendingen på NRK søndag 23. oktober sammen med auksjonarius Jenny Skavlan.

- Jeg har vokst opp med Røde Kors i øyekroken. De er på fjellet og over alt på større arrangementer. Det er frivillige som bruker fritiden sin på å hjelpe andre. Jeg er ydmyk over å få være programleder for denne aksjonen og være med på å gi litt tilbake, sier Helene.

Vi møter Helene og Misgina i bakgården hos Røde Kors i Hausmannsgate i Oslo. Enda er det 48 dager igjen til TV-aksjonen, men de to programlederne står nærmest og tripper på startstreken.

- Hvor mange ganger i livet er du med på å gjøre en virkelig forskjell, spør Misgina ivrig. - Dette er noe jeg med stolthet kan fortelle barna og barnebarna om.

Jenny Skavlan, som skal lede auksjonen under sendingen, er foreløpig i mammapermisjon. Hun blir en del av trioen fra midten av september og er med i de intense planleggingsukene fram mot TV-aksjonsdagen.

- Vi har en stor og viktig oppgave foran oss både når det kommer til å formidle den uvurderlige jobben røde kors og røde halvmåne gjør der ute og den integreringsjobben vi har å gjøre her hjemme. TV-aksjonen og Røde Kors er jo bygget på det samme; dugnadsånd og frivillighet. Sammen står vi veldig sterke til å lage en fantastisk TV-aksjon som setter spor, sier hun. 

 

Førstereis og erfaren kaptein

Helene Sandvig har vært programleder for TV-aksjonen tre ganger tidligere. Misgina Ghebremeskel er førstereis, men mange vil kjenne han igjen fra NRK-programmet Mobilfotografene.

- Jeg sa ja med en gang jeg ble spurt jeg, ler Misgina. – Jeg tenkte at nå har jeg mulighet til å gjøre en liten innsats. En liten innsats som vil gjøre en stor forskjell for to millioner mennesker som trenger hjelp til å overleve. Hvem vil vel ikke stille opp på det?

Misgina kom selv til Norge fra Eritrea som flyktning da han var fem år. Nå 25 år senere har han, som han sier, mulighet til å hjelpe andre femåringer som er på flukt fra krig og konflikt. – Jeg var aldri i tvil om jeg skulle si ja til Røde Kors som er overalt der folk trenger hjelp.

 

En å henge med

Pengene som samles inn skal gå til å gi livsviktig hjelp til mennesker som lever i krig og konflikt i Afghanistan, Libanon, Syria, Myanmar, Somalia, Sør-Sudan og Mellom-Amerika. Også integreringsprosjekter blant flyktninger her i Norge skal få støtte. Ett av prosjektene pengene skal gå til er Flyktningguide. Misgina har i høst blitt kjent med Rutkay som er flyktningguide for Samhar fra Syria.

- Det er de små tingene i hverdagen flyktningguiden kan hjelpe til med. En du kan ringe når du trenger hjelp til å reparere sykkelen, eller om du bare trenger en å henge med, sier Misgina.

Helene er for tiden å se på skjermen i programmet "Helene sjekker inn", hvor hun besøker ulike institusjoner for å bli kjent med mennesker og livet der. I fjor høst bodde hun fem dager på et asylmottak i Asker, og i programmet som ble vist i april fikk man se hvordan møtet med flyktningene på mottaket gjorde dypt inntrykk på programlederen.

På forsommeren i år dro hun til Libanon sammen med Røde Kors for å lage en reportasje om situasjonen for de mange syriske flyktningene som nå bor i leire i Libanon. 

- I Libanon møtte jeg frivillige som forsaker mye for å hjelpe andre. De jobber døgnet rundt under vanskelige forhold. De kan velge å ikke gjøre det, men de gjør det. – Det var enormt inspirerende å møte disse menneskene, forteller Helene.

Programlederne er opptatt av å bringe fram håpet som Røde Kors og de frivillige står for. - Det er mye trist, og mange lever under svært vanskelige forhold, men vi ønsker å få fram alle enkeltindividene som strekker ut en hånd, sier de to samstemt.

 

Det er nå det gjelder

De to programlederne er bare så vidt i gang med å planlegge sendingen sammen med resten av redaksjonen i NRK. De kan likevel love at det blir en sending med sterke reportasjer og mye alvor. Det blir også mye latter, lover Misgina. – Men først og fremst skal vi kjenne på nerven i den frivillige innsatsen som Røde Kors står for i noen av de mest konfliktfylte områdene i verden, sier han.

Før de løper inn for å snakke til alle de ansatte på hovedkontoret i Oslo som er samlet til kick-off for TV-aksjonen, rekker de en liten oppfordring til alle Røde Kors sine lokallag over hele landet: - Gir opp til femte gir. Ikke se dere tilbake. Det er nå det gjelder. Vi kan være slitne 24. oktober. Husk, det er dere som er de virkelige superheltene!

 

Artikkelen stod på trykk i Røde Kors Magasinet, september 2016

 

 

Publisert 30.09.16 av Blimed2016