35 år i TV-aksjonens tjeneste

Det er 35 år siden Kai Adelsøn meldte seg som frivillig bøssebærer første gang. Siden har det blitt mange roder, mange fulle bøsser og etter hvert mange t-skjorter som komitéleder.

Her viser han et lite knippe av alle de t-skjortene han har fått som komitéleder opp gjennom årene.

- Joda, jeg var vært med alle år siden 1981. Først i mange år som bøssebærer og siden som komitéleder da jeg ble daglig leder i Lambertseter Frivilligsentral, forteller han.  

Når han kommer innom hovedkontoret til Røde Kors i Oslo for en liten prat har han tatt med seg et lite knippe av alle de t-skjortene han har fått under TV-aksjonene de siste årene.

Hva er det som driver deg?

- Jeg var allerede i 1981 opptatt av sosialt og politisk arbeid, og var aktiv lokalpolitiker. Så ble vi oppfordret til å være med som frivillige, og da gjorde jeg det. For meg så er det dette at det er en glede å kunne hjelpe andre, dette med at man lever ikke sine liv bare for seg selv.

Fram til 1999 var han med på TV-aksjonen som frivillig, men så kom han med ideen om at Frivillighetssentralen, som han da var leder for, kunne ta ansvaret for TV-aksjonen på Lambertseter. Dermed gikk det slik, og det fortsatte også slik helt fram til i dag.

Hva synes du om at det er Røde Kors som har TV-aksjonen i år?

- Det synes jeg er spesielt hyggelig. Denne aksjonen i år utmerker seg veldig blant aksjonene de siste årene ved at det vi samler inn penger til er så konkret, hendelsene det gjelder er så dramatiske og alle har hørt om dem. Jeg tror nok det vil gjøre det lettere å få folk til å engasjere seg. Det at Røde Kors har et omdømme på verdensbasis gjør også at folk er trygge på at hjelpen kommer helt fram.

Det har etter hvert blitt en grunnstamme av trofaste frivillige som kommer igjen år etter år på Frivillighetssentralen på Lambertseter.

Hva er det dere gjør for å få så mange frivillige?

- Det er flere enn meg som har fått dette som livsform, for å si det sånn.

Oppskriften på å få mange frivillige er blant annet å gå gjennom barna. Vi har fått veldig god kontakt med flere barneskoler og vi får sende ut ranselpost med oppfordring om å melde seg på. Jeg jobber veldig mye med å inspirere ungene på skolen og det er godt å se at unger i dag, som har det så godt, fortsatt har empatiske egenskaper. Mange foreldre er også flinke til å inspirere barn og lære dem at det er sånn vi vil bli som mennesker. Barn blir jo veldig engasjerte når de hører historier om hvordan andre barn har det, om de lider. Da vil de gjerne være med og hjelpe.

På selve dagen har Lambertseter Frivillighetssentral pleid å servere gratis pølser, kaffe, tomatsuppe, brus, boller og kringle når alle de 130 bøssebærerne kommer tilbake etter endt runde.

- Dette er veldig populært og er med på å skape god stemning og få flere til å ville være med.

Adelsøns budskap til alle på TV-aksjonsdagen er at en får så mye igjen ved å være med på dette.

- Både til dem som går med bøsser og til dem som åpner dørene og gir – lite eller mye – så sier jeg at det som betyr så mye er å være en del av denne humanitære aksjonen, avslutter han.

Tekst og foto: Therese Alne Bolin

Fakta:

Kai Adelsøn (70)

Bosted: Abildsø

Jobb: Daglig leder på Lambertseter Frivillighetssentral

Familie: Samboer og en voksen sønn

Aktuell: TV-aksjon-veteran

Publisert 03.10.16 av Blimed2016